pondělí 28. března 2016

BEZBOLESTNÝ POROD


Bolí porod? Jasně, že ano! Jak o tom můžete pochybovat. Porodníci to považují za jeho nezbytnou součást, i muži svých žen to ví. Proto se používají různé metody k jejímu zvládnutí a zmírnění.
A co kdyby vám řekl někdo, že existuje porod bezbolestný nebo orgasmický? Je bolest pro proces porodu nutná? Jaké přirozené možnosti jsou k dispozici?

Den porodu

Nastává den D, den porodu. Děloha začíná stahovat svá svalová vlákna a posunovat dítě do porodních cest, aby za vzájemného působení pomohly otevřít porodní kanál. Žena cítí tlaky, bolest různé síly nebo jiné pocity na těle.


Přirozené metody tlumení bolesti

K přirozeným metodám patří ty, které má žena a její okolí k dispozici a ty, při kterých se používá přírodních prostředků.
  1. Zdravé a připravené tělo k porodu. Zdravá děloha a hormonální systém jsou základem pro harmonický a přirozený porod, stejně jako uvolněné vazy a svaly potřebné k porodu. Fyzická příprava těla cvičením a relaxací těla. Uvolnění svalů a vazů pánevního dna Mojžíšovou metodou. Možností je mnoho.
  2. Harmonická psychika. Vyrovnaná psychika, důvěra ve své tělo, v sebe a své dítě, v porodní proces, to vše hraje důležitou roli v porodním procesu a bezbolestném ději porodu.
  3. Dech a uvolnění. Propojení rytmu dechu s rytmem dělohy dokáže zklidnit a odvést pozornost od bolesti. Dech okysličí tkáně dělohy.
  4. Poloha a pohyb. Změna polohy a pohyb pánví poskytnou často úlevu od bolesti.
  5. Ticho, teplo, tma a pocit bezpečí. Přítmí, příjemné teplo, minimalizace slov a otázek, minimalizace lidí v přítomnosti ženy a co nejméně zásahů do průběhu porodního děje pomůže ženě ponořit se do procesu, nechat porod běžet svým tempem a cítit se v bezpečí. To jsou důležité faktory bezbolestného a hladkého porodu.
  6. Vizualizace. Představa něčeho příjemného přináší uvolnění. Vizualizace směru a postupu miminka pánví, otevírání porodních cest může pomoci porod urychlit a tak zkrátit bolestivé období.
  7. Hudba, hudební nástroje. Příjemná hudba nebo zvuk hudebního nástroje dle potřeb ženy napomáhá zklidnění.
  8. Hydroterapie a nahřívání. Teplá voda dokáže ztlumit bolest. Sprcha poskytuje masáž proudem vody. Vana přináší klidné uvolnění v teplé lázni. Nahřívat lze také termoforem nebo nahřívací dečkou. Teplo uvolňuje a mírní bolest.
  9. Aromaterapie, Homeopatika. Využití bylinek je od pradávna známo a využíváno k potlačení, zmírnění bolesti, uvolnění psychických i fyzických bloků, které by mohly bránit porodu.
  10. Tekutiny. Voda je pro tělo nezbytná. V procesu porodu dochází ke ztrátám tekutin a iontů, proto je nutné je dodávat průběžně a po doušcích.
  11. Masáž a akupresura. Hlazení, dotyk, masáž, stimulace určitých bodů na těle je většinou žen vítána a žádána. Některé ženy dotyk a masáž nepotřebují nebo si jej vyloženě nepřejí.

Klasické metody tlumení bolesti

K běžným metodám tlumení bolesti patří využití analgetik nebo látek uvolňující spasmy injekční cestou, epidurální analgezie, rajský plyn, v některých nemocnicích přístroj TENS.

Porod bez bolesti, orgasmický porod
Některé ženy zažily porod bez bolesti nebo dokonce porod orgasmický. K této bezbolestné metodě jsou některé ženy přirozeně zrozeny, jiné v to uzrály nebo na sobě „pracovaly“, aby si mohly prožít porod jinak. Je to snadné i těžké. Jsou to ženy, které tvrdí, že bolest není k životu ani k porodu potřebná. Jsou to ženy, kterým fandím a říkám všem ostatním čekatelkám, ať do toho zkusí jít, pokud by si to přály. Udělejte pro to vše, co budete pokládat za potřebné. Nelpěte na tom, aby to tak bylo, důvěřujte, přejte si a přijměte však i to, když to tak nebude.

Transformační síla bolesti
Pro někoho z nás může být bolest v životě cestou k osobnímu růstu. Záleží na nás, jakou bolestí budeme chtít procházet? Nebo je to v jiných silách? Otázky k zamyšlení.


Porod podle vašich představ přeji vám všem.

S pozdravem Veronika Chovancová

Žádné komentáře:

Okomentovat